Astăzi românii își iau rămas bun de la ultimul lor rege – Regele Mihai I. După o lungă suferință, Regele Mihai I s-a stins din viață în data de 5 decembrie, iar astăzi se oficiază ultimele ceremonii înainte de înmormântare.

Regele Mihai I

În tot acest timp, de la anunțul decesului și până în ziua funeraliilor, zeci de mii de români și-au luat rămas bun de la ultimul monarh al României. Cu toate că în ultimii ani Regele a intrat într-un con de umbră din cauza numeroaselor probleme de sănătate și a vârstei înaintate, iar membrii casei regale au fost în centrul atenției în numeroase scandaluri, românii nu au uitat cine a fost cu adevărat Mihai I. Facem referire aici la aceia care au avut curiozitatea de a citi câteva file din cartea de istorie sau măcar au ciulit urechile la numeroasele articole scrise despre Majestatea Sa Regele Mihai I.

Nu dorim să reliefăm numeroasele merite ale Regelui în istorie pentru că au fost multe articole și documentare excepțional realizate, care spun cu exactitate ceea ce s-a întâmplat în istoria ultimului secol, dar trebuie să menționăm câteva dintre acestea: a fost rege al României în perioade foarte grele: inclusiv în timpul celui de Al Doilea Război Mondial; a luat o decizie care a condus la scurtarea conflagrației mondiale cu cel puțin 8 luni salvând astfel viața a zeci de mii de oameni; când în toată Europa evreii erau prigoniți și uciși, prin deciziile Casei Regale Românești au fost salvați zeci de mii de evrei care au putut să fugă și să se salveze; le-a ținut piept comuniștilor până la sfârșitul anului 1947 fiind astfel singurul monarh care a reușit să reziste atâta timp; a coordonat mulți ani Guvernul de dizidență aflat în exil în perioada comunistă, a înființat numeroase instituții de învățământ și cultură – printre care și  Universitatea din Craiova și   Filarmonica Oltenia.

Deși este probabil cel mai important personaj istoric al ultimului secol pentru România, Regele Mihai I nu a avut o viață ușoară nici măcar după evenimentele din 1989 când oficial România a abolit comunismul. În realitate, la conducerea țării au rămas tot foștii comuniști, din eșaloanele inferioare și în multe cazuri chiar cei de prim-rang. Acești conducători post-decembriști s-au temut foarte mult de sosirea în țară a Regelui, mai ales după ce acesta a fost întâmpinat în București în 1992 de cca. 1.000.000 de români care strigau – Monarhia salvează România. Evident și anterior acestei date, nomenclatura neo-comunistă i-a pus numeroase bețe în roată ultimului monarh, interzicându-i de câteva ori să reintre în țară, la fel cum procedaseră și predecesorii lor în 30 decembrie 1947 – anul abdicării forțate a Regelui și trimiterii lui în exil.

Regele Mihai I a reușit să-și reobțină cetățenia română abia în anul 1997 și abia în acel an i s-a permis să revină oricând dorea în România.

Casa Regală a României prin numeroasele sale legături cu reprezentanții diferitelor case regale din Europa a jucat un rol decisiv în aderarea țării la Uniunea Europeană. Deși acest lucru este bine-cunoscut multor lideri de opinie, se pare că niciunul nu a punctat acest merit al Regelui nici măcar după ce acesta decedat.

Astăzi românii își iau rămas bun de la ultimul lor monarh, am putea spune chiar ultimul lor lider adevărat, care a reușit să unească și nu să-i dezbine, cel care a readus în discuție moștenirea pe care o lăsăm copiilor și urmașilor noștri.

Acest om a reușit să îi facă până și pe acei politicieni care l-au criticat pe nedrept și care s-au purtat cu el ca niște mojici să-și plece capul și să recunoască, chiar dacă doar cu jumătate de gură că au fost, sunt și cu siguranță vor rămâne inferiori celui care a fost ultimul rege constituțional al României.

 

Ultimul rege al României
Etichetat pe:            

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *