„Crocodilul” este noul președinte al Zimbabwe. Așa cum prevedeau și analiștii politici specializați pe probleme africane, cel care a coordonat lovitura de stat din Zimbabwe de acum câteva zile nu este nimeni altul decât fost adjunct al lui Robert Mugabe. Emerson Mnangagwa fostul vice-președinte al statului african a fost destituit în urmă cu 9 zile chiar de către cel pe care l-a înlocuit acum la șefia țării.
Emerson Mnangagwa a fost mâna dreapta a lui Mugabe timp de mai bine de 40 ani, a ocupat de-a lungul timpului mai multe funcții înalte în nomenclatura zimbabwiană și era celebru pentru duritatea sa ca om. Felul aspru de a fi și longevitatea sa l-au transformat pe Mnangagwa într-un lider de temut în Zimbabwe. Africanii l-au poreclit Crocodilul.
De multă vreme lumea politică din Zimbabwe fremăta în urma unor zvonuri care afirmau că fostul dictator dorea să o impună pe actuala sa soție în funcția de vice-președinte, urmând ca aceasta să devină liderul suprem după moartea lui Mugabe. Opoziția, societatea civilă și politicienii nu au agreat această idee, mai ales că deschidea calea creării unei dinastii de dictatori, mai ales în contextul în care se doresc schimbări masive în societate.
La scurt timp după lansarea acestor zvonuri Mnangagwa s-a transformat rapid in principalul oponent a lui Mugabe, mai ales ca și acesta la rândul lui dorea să-l înlocuiască după ce dictatorul în vârstă de 93 ani ar fi murit.
Mugabe nu a tolerat opoziția aliatului său și l-a destituit imediat, iar la scurt timp Mnangagwa a fugit în Mozambic, acolo de unde a coordonat întreaga lovitură de stat, fiind susținut de către lideri ai armatei, serviciilor secrete și a altor lideri din Zimbabwe.
În foarte scurt timp Mugabe s-a văzut părăsit de cei care-l susținuseră timp de decenii, luat prizonier (după cum afirmau multe surse apropiate dictatorului), iar în cele din urmă a fost forțat să renunțe la funcția ocupată timp de 40 de ani.
După înlăturarea dictatorului oamenii au ieșit pe străzile din Harare și din principalele orașe ale țării, manifestându-și astfel bucuria și speranțele pentru schimbare. Totuși analiștii politici nu se arată prea optimiști cu privire la reformarea sistemului în Zimbabwe, susținând chiar că viitorul regim va continua politicile vechiului dictator, iar dacă vor apărea schimbări, ele nu vor fi spectaculoase, cel puțin nu sub conducerea lui Mnangagwa care i se aseamănă destul de mult ca gândire lui Mugabe.
Totuși viitorul președinte al statului african va trebui să producă anumite schimbări în plan economic și social, altfel populația se va întoarce rapid împotriva sa.
Am putea puncta totuși câteva asemănări cu ceea ce s-a întâmplat în România în anul 1989, când dictatorul Nicolae Ceaușescu era la rândul lui influențat de către soția sa și a ajuns să fie înlăturat de la putere tot de către un disident de-al său, dar care-i semăna foarte mult. Și în România și în Zimbabwe armata și serviciile au jucat un rol important.
Ar fi totuși și câteva diferențe majore între cele doua evenimente: nu au fost uciși civili în Zimbabwe, dictatorul a rămas în viața, primind chiar protecție specială din partea statului și preluarea puterii de către noua conducere s-a făcut relativ pașnic, din acest punct de vedere țara africană stă mai bine ca România la modul în care a gestionat lovitura de stat.