
În cadrul unor discuții cu prietenii ajunsesem să ne punem problema: de ce firmele/brandurile romanesti eșuează? Evident că nu eșuează toate, dar un număr enorm ajung să dispară rapid. Personal am cunoscut antreprenori cam din toate categoriile de vârstă. Deși sunt numeroase deosebiri in ceea ce privește mentalitatea și abordarea, majoritatea au ceva in comun: minimalizează impactul promovării.
Nu de puține ori am văzut cum un antreprenor are o idee faină de business, are ceva resurse, are entuziasm, dar… Lucrurile par să nu meargă. Cu siguranță sunt numeroși factori, de la cei legislativi, până la cei de natură micro. Dar aici nu vom discuta de factorul LEGE, ci de factorul BRAND. Dacă în ceea ce privește legea, nu prea putem influența decisiv lucrurile (nu discutăm de excepții), în ceea ce priveste BRAND-ul lucrurile stau în puterea noastră de decizie. Nu ne putem aștepta ca lucrurile să se schimbe in favoarea noastră dacă nu facem nimic. Iar acel ceva ce avem de făcut este să ne construim Brand-ul. Indiferent pe ce nișă te axezi, în ce domeniu activezi dacă nu ți-ai construit o imagine, un brand cu care lumea să asocieze produsul sau serviciul tău, nu ai rezolvat nimic. Poți avea cele mai bune produse de pe piață, dacă nu te cunoaște nimeni, totul e în zadar.
La acest capitol firmele din România cred că suferă cel mai mult. Încă din anii 90 s-a tot perpetuat această mentalitate păguboasă: ce-mi trebuie mie publicitate?
Patru pași simpli în crearea unui brand
De fapt crearea unui brand este mai mult decat atât, dar publicitatea poate fi un pas important în crearea brandului. În continuare o să încercăm să punctăm mai clar câțiva pași în crearea brandului. Aceștia ar fi:
Creare logo personalizat
Creare site web
Promovare social media
Ședință foto business.
Nu o să facem din acest articol dizertație pentru subiect, dar o să încercăm să cuprindem esența pentru fiecare dintre aceste prime patru puncte.
Logo
Crearea unui logo personalizat este un prim pas pentru crearea identității vizuale a unul brand, a unei mărci de produse sau servicii. De preferat ar fi ca logo-ul să fie sugestiv, dar OBLIGATORIU unic. Logoul trebuie să fie ușor de distins, ușor recognoscibil. Scopul lui este să creeze acel declick în mintea consumatorului când îl vede. Design-ul logoului trebuie să aibă câteva caracteristici: simplitate, originalitate și să fie sugestiv. Sugestivitatea nu este un must, dar este de preferat. În același timp trebuie tinut cont și de armonizarea celorlalte caracteristici. Nu este suficient să fi original, dacă logo-ul este încărcat în detalii. La fel de contra-productiv este si să folosești anumite simboluri nepotrivite pentru afacerea ta. Adică dacă ai un business de vânzare de anvelope de mașină este impropriu să folosești un logo cu o cruce stilizată, chiar dacă imaginea este simplă și originală. Trebuie să vezi și care este publicului căruia i te adresezi. Dacă vrei să te folosești de un logo cu o cruce nu te duci pe o piață unde musulmanii ar fi o pondere importantă. exemple pot fi multe, dar să o luăm pas cu pas.
Site web
La fel de important este și SITE-ul WEB. O statistică de acum câțiva ani arăta că aproximativ 70% dintre firmele și instituțiile din România nu au un site propriu. Cu siguranță că acum lucrurile s-au mai îmbunătățit, dar tot ne arată care este percepția antreprenorilor autohtoni în privința publicității. Putem spune că în secolul XXI dacă nu exiști în online, practic nu exiști. Chiar dacă ne decidem că este nevoie de un site pentru afacerea noastră, este important ca el să fie conform cu tehnologiile actuale. Degeaba am un site dacă el nu este optimizat cu motoarele de cautare sau nu este updatat constant. Sau poate că nu are datele de identificare și de contact ale firmei. Pentru a fi conform un site web trebuie să cuprindă: conținut actualizat, datele de identificare și contact ale firmei, SEO și obligatoriu GDPR. Nu o să intrăm în tehnicalități, pentru că un site poate să cuprindă mult mai mult.
Social media
În strânsă legatură cu Site-ul web sunt și următoarele două puncte pe care le voi aborda pe scurt. Promovarea pe social media și ședințe foto business. Este foarte important că site-ul web și conturile de Facebook, Instagram etc. să fie sincronizate ca și content. Evident că trebuie ținut cont și de caracteristicile fiecărei platforme. Este extrem de important ca ele să fie atât sincronizate, dar și în legătură unele cu altele. Trebuie făcut astfel încât oricine întră pe una din ele să poată ajunge cu ușurință de pe o platformă pe alta. Unii utilizatori, posibili clienți, pot fi mai confortabili cu un anumit format de conținut, iar nor trebuie să-l oferim. Prezența pe mai multe platforme este un element de încredere, reprezintă surse suplimentare de informare și ne ajută să ajungem mai ușor la clientul final și pe el la noi.
Un aspect deosebit de important îl reprezintă și conținutul publicat pe aceste canale. El trebuie să fie informativ, relevant pentru business și atractiv. Pentru început ne putem folosi de poze profesional făcute. Se știe că o poză poate face cât o mie de cuvinte, iar una bună cât un milion.
Pentru un novice poate părea prea mult să administreze singur toate conturile de pe aceste platforme.
Concluzii
Poate părea infernal să își gestioneze în paralel și afacerea, fluxul de intrări, clienți, angajați și în plus platformele informative. Dar pentru fiecare dintre acestea există soluții.
Dacă ești la început de drum în business și ești conștient că trebuie să-ți construiești și un brand în mediul online poți apela la specialiști – la Pion Media. Sunt cu portofoliu impresionant în ceea ce privește crearea de logo-uri de firmă, servicii aferente creării logo-ului, promovare pe social media etc. În general pentru a putea fi sigur că ești pe mâini bune, fa-ți un re-search în prealabil și vezi ce experiență și ce portofoliu au, iar apoi te poti decide.
Succes!