Țin minte că atunci când eram copil aveam destul de constant vise în care zburam. Cu siguranță este unul dintre cele mai comune vise. În fiecare astfel de vis pluteam ușor și mă bucuram de peisaje, de adierile fine ale aerului cald de vară. De atunci am rămas cu nostalgia viselor care îmi creau o stare de bine dimineața. Totodată mi-au creat și dorința de zbura cu orice ocazie. Până acum m-am bucurat doar de câteva zboruri cu avionul și cu parapanta. Fiecare dintre ele are farmecul ei. În ceea ce privește avionul, deși zborul în sine durează, nu oferă și senzația de libertate. Zborul cu parapanta este fain, l-aș mai repeta fără să stau pe gânduri.
Acum a venit rândul experimentării unui alt sistem de zbor: cel cu balonul. Zborul cu balonul era de multa vreme e lista de must, dar pur și simplu nu am avut oportunitatea. Luam chiar în calcul o excursie dedicată în Turcia, la Cappadocia pentru a bifa și această experiență. La o cercetare prealabilă nu prea mi-au ieșit calculele. Costul excursiei și timing-ul m-au făcut în câteva rânduri să ratez șansă după șansă. Chiar și în România când se mai organizau astfel de evenimente am reușit să nu pot fi prezent din varii motive.
Sky Fun
De această dată n-am mai ratat evenimentul organizat la Predești pe aerodromul Sky Fun. De fapt am făcut o mică excursie de la Brașov pentru asta. Dar cum socoteala de acasă nu prea se potrivește cu cea din târg, vremea nu prea a tinut cu noi. Condițiile oferite de caniculă nu sunt prielnice zborului cu balonul cu aer cald. Puțin mai pe seară a fost vântul care ne-a dat bătăi de cap.
Cum omului perseverent îi dă Domnu’ măcar o șansă… până la urmă am reușit să experimentăm senzațiile oferite de zborul cu balonul cu aer cald. Ce-i drept nu a fost un zbor propriu zis, care să ne ridice până la nori. Bine nici nori nu prea erau, dar asta e altă poveste. Pentru că eram mulți, foarte nerăbdători și nimeni nu dorea să rateze șansa, am convenit să ajungem la un compromis. Ne-am organizat în echipe de 2-3 persoane +1 pilot pentru a avea parte de un mini zbor ancorat. Da, ați auzit bine: mini zbor ancorat.
Acesta a fost compromisul făcut de noi toți pentru a da fiecăruia șansa de a profita de moment. Am înțeles că pentru a zbura cu acest aparat este nevoie de un brevet special. În lipsa unei persoane autorizate nu se poate efectua zborul. Pe lângă asta mai trebuie îndeplinite o multitudine de alte condiții: condiții meteorologice favorabile – (fără vânt puternic, fără ploaie puternică, iar temperatura trebuie să fie optimă), nu se pot efectua zboruri noaptea, iar dacă sunt persoane în stare de ebrietate acestea nu se pot urca în balon. Cu siguranță sunt mult mai multe condiții speciale, dar pe acestea le-am considerat mai importante.
Pregătirile și experiența
Pentru ca experiență să fie mai interesantă am condimentat-o și cu câteva detalii. M-am oferit voluntar, alături de colegi, pentru a da o mână de ajutor pentru instalarea și reîmpachetarea sistemului de zbor. Așadar am pus mâna la asamblarea sistemului de întregului aparat, iar mai apoi la demontarea sa. Toate acțiunile au fost atent supravegheate de către căpitanul de zbor. Înainte de acestea ni s-a făcut un instructaj destul de minuțios. Cu alte cuvinte ne-am ales cu o experiența frumoasă și mai ales cu o serie de cunoștințe noi.
Știu că astfel de experiențe trebuie trăite de fiecare în felul său, așa că vă recomand cu căldură să încercați măcar odată un zbor cu balonul cu aer cald.
O să las câteva poze ca să vă puteți face o idee mai clară asupra evenimentului .
Aaa, și la final am primit și o diplomă, cu valoare sentimentală 🙂
Pentru că un astfel de eveniment nu se poate să nu fie sărbătorit, la final am savurat un pahar de vin oltenesc de la Sâmburești.