România - Norvegia

România – Norvegia a fost meciul care a stârnit o serie de controverse. În general evit să scriu despre evenimentele sportive. De data aceasta o să fac o excepție. Ea vine nu din dorința de a semnala performanțele sportive ale românilor, ci mai degrabă de a puncta alte aspecte.
Este vorba în primul rând despre măsura luată de către FRF. Aducerea copiilor la stadion la un astfel de eveniment reprezintă poate cel mai de succes demers al Federației Române de Fotbal din ultimii ani. Lovită de decizia suspendării terenului la meciurile de pe teren propriu, FRF a găsit o portiță în regulament. Și a pus-o în practică. O măsură de imagine și nu numai. Aducerea copiilor sub vârsta de 14 ani la stadion a transformat acest eveniment, ce se anunța unul anost, într-o sărbătoare.

(sursa)
România – Norvegia

Astfel de evenimente se organizează pentru spectacol, pentru suporteri nu pentru palmares și tribune goale.
Faptul că pe stadioane au acces tot felul de indivizi, drogați și/sau dubioși nu face cinste nimănui. Împotriva acestora trebuiesc luate măsuri cât mai drastice, chiar interzicerea pe viață la evenimentele sportive.
Decizia suspendării terenului nu poate fi pusă la îndoială. Atâta timp cât există legi/regulamente care interzic scandările rasiste, xenofobe ele trebuiesc respectate.
Dar dacă există regulamente ce trebuiesc respectate atunci hai să le respectăm. Trebuiesc respectate chiar dacă nu convin unora sau altora. Dacă regulamentul permite accesul copiilor cu vârsta sub 14 ani pe stadion în aceste condiții de ce să nu respectăm și să aplicăm și aceste lucruri. De ce trebuie să fim mai catolici decât Papa? De ce trebuie să fim mai exigenți cu noi decât stipulează regulamentul? Dacă vrem să atingem idealuri mai înalte perfect de acord. Dar asta nu faci când ai n-șpe mii de alte probleme de rezolvat.
Una peste alta copiii s-au comportat exemplar și le-au oferit un exemplu de civism multor adulți. Copiii prezenți pe stadion au știut să fie suporteri adevărați.

Norvegienii s-au arătat nemuțumiți

Modul în care norvegienii au ales să se exprime lasă mult de dorit. Nu au știut să fie fair-play și să respecte adversarul și regulamentul. Au mers pe ideea că dacă regulamentul nu ne avantajează nu e bun. Aura pe care o au norvegienii cum că ar fi un popor civilizat așezat, că sunt oameni care respectă litera legii etc. s-a cam risipit acum. Au reușit să mânjească cu rahat această aură.
Cel mai deranjant nu a fost însă reacția nordicilor, ci cea a românilor. Mulți români din domenii diverse: actorie, artiști, corporatiști, au fost mult mai acizi în afirmații decât norvegienii. Este dovada clară a inferiorității acestui popor. Cât elitele tale, culturale, intelectuale, susțin discursurile și demersurile adversarilor lucrurile nu merg bine deloc. Nu se pune problema de a-și susține țara indiferent de situație, ci de a o susține într-o cauză/situație conform regulamentului. România nu este singurul exemplu de acest fel. Copiii sub 14 ani au umplut și alte stadioane ale Europei la meciurile oficiale. Atunci nu s-a mai lamentat nimeni.
Atâta timp cât regulamentul permite pot face acest lucru.
Felicitări copiilor prezenți pe stadion pentru că au știut să fie suporteri și să se bucure de eveniment. Au reușit să dea o palmă serioasă adulților care se manifestă ca-n Evul Mediu.
Personal sper ca și la celelalte meciuri stadionul să fie plin de suporteri adevărați, iar cei care nu știu să se comporte să fie interziși.

România – Norvegia meciul suporterilor adevărați
Etichetat pe:                

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *