De la savurare la explorare culinară: o poveste despre armonia perfectă dintre vin și brânzeturi

Introducere

Pasionații de vinuri și brânzeturi s-au reunit la 12Doispe  pentru a explora deliciile oferite de Vinarte și Delaco. Am fost primiți într-un cadru elegant și primitor, unde ne-am lăsat conduși de expertiza lui Iustin Urucu, oenologul cramei Vinarte, și a lui Daniel Botea, degustător autorizat de brânzeturi. Seara a fost o simfonie de arome și gusturi, fiecare vin fiind însoțit de brânzeturi atent selectate pentru a crea o experiență gustativă de neuitat.

O seară de vis Vinarte

Avenue Feteasca Regala + Aperifrais Ile de France

Vinul : Fetească Regală

Tip : Sec

Culoare : Galben pai cu reflexe aurii.

Arome : Fructe albe, flori de câmp, note subtile de citrice.

Caracteristici : Un vin vibrant, cu o aciditate echilibrată și arome persistente care aduc prospețime fiecărei înghițituri.

Brânza : Aperifrais

Aspect : Bucățele mici, cremoase, perfect adaptate pentru aperitive.

Textură : Moale, cu o consistență delicată.

Arome : Ierburi aromate și legume, care complimentează prospețimea vinului.

Echilibru : Delicat și savuros, Aperifrais adaugă o notă sofisticată vinului, făcând din această pereche un început perfect pentru seară.

Ce ne-a impresionat : Prospețimea vinului s-a combinat perfect cu textura cremoasă a brânzei, creând o armonie rafinată care a deschis apetitul pentru restul degustării.

Nedeea Alb (Fetească Albă, Fetească Regală și Tămâioasă Românească) + Havarti Castello

Vinul : Fetească +Tămâioasă

Tip : Demisec

Culoare : Galben deschis, cu reflexe verzui.

Arome : Flori albe, fructe exotice, note de piersică.

Caracteristici : Un vin delicat și rafinat, cu o aciditate moderată și un final lung și plăcut.

Brânza : Havarti

Aspect : Blocuri uniforme, cu o textură semi-moale.

Textură : Suplă și cremoasă.

Arome : Untos, ușor acidulat, cu o dulceață fină.

Echilibru : Gustul cremos și ușor picant al Havarti completează perfect aciditatea moderată și aromele complexe ale vinului.

Ce ne-a impresionat : Dulceața subtilă a Havarti accentuează aromele fructate ale vinului, creând o experiență gustativă plină de nuanțe și echilibru.

Tămâioasă Roză (Vinarte)

Vinul : Tămâioasă Roză

Tip : Demisec

Culoare : Roz pal, cu reflexe strălucitoare.

Arome : Trandafiri, fructe roșii, note de căpșuni.

Caracteristici : Elegant și rafinat, cu o aromă intensă și un final persistent, acest vin a captat atenția prin finețea și complexitatea sa aromatică.

Ce ne-a impresionat : Mirosul floral și notele de fructe roșii au transformat acest vin într-o alegere memorabilă, chiar și fără un pairing specific de brânză.

Castel Bolovanu Novac + Emmentaler Delaco

Vinul : Novac

Tip : Sec

Culoare : Roșu rubiniu intens.

Arome : Fructe negre, prune uscate, note de piper.

Caracteristici : Corpolent, cu tanini bine integrați și o aciditate care susține complexitatea vinului.

Brânza : Emmentaler

Aspect : Blocuri mari, cu găuri caracteristice.

Textură : Fermă, dar cu o structură flexibilă.

Arome : Nuanțe fructate, cu note de nucă și un gust ușor dulceag.

Echilibru : Aromele de fructe negre ale vinului se potrivesc excelent cu gustul ușor dulce și textura consistentă a Emmentaler, oferind un contrast interesant și plăcut.

Ce ne-a impresionat : Combinarea complexității vinului cu textura și aroma Emmentaler a fost o revelație, fiecare înghițitură fiind un deliciu.

Desert MagiQ + Gorgonzola Delaco D’Exceptie

Vinul : Vin desert

Tip : Dulce

Culoare : Galben auriu, cu reflexe strălucitoare.

Arome : Miere, flori de tei, gutui coapte.

Caracteristici : Un vin cu o dulceață bine echilibrată, având un postgust lung și aromat.

Brânza : Gorgonzola Delaco D’Exceptie

Aspect : Cremos, cu vene de mucegai albastru-verzui.

Textură : Moale și sfărâmicioasă.

Arome : Intense, picante, fructate.

Echilibru : Combinația de dulce și picant a creat un „curcubeu pe cerul gurii,” fiecare înghițitură fiind o explozie de arome complexe și bine echilibrate.

Ce ne-a impresionat : Contrastul dintre dulceața vinului și aromele puternice ale Gorgonzola a fost absolut sublim, o experiență pe care o vom păstra în memorie mult timp.

Vinarte

Acest din urmă pairing a fostul unul aparte, preferatul meu… și al multor colegi. Dincolo de faptul că vinul în sine este unul special, pairingul este unul desăvârșit de contrastul cu brânza.

Producția vinului este una extrem de migăloasă, recoltarea efectuându-se efectiv bob cu bob. După recoltare, la care participă numai culegători avizați și special instruiți, urmează un al doilea pas de selecție. Vinurile de acest tip se pot realiza numai în ani speciali, atunci când anumite condiții sunt îndeplinite. Una dintre aceste condiții este reprezentată de prezența unui mucegai nobil care produce microfisuri în pielița bobului. Astfel strugurele se deshidratează ușor realizând în interiorul lui anumite reacții chimice și biologice. Apoi trebuie îndeplintă o a doua condiție: un raport special de temperatură și umiditate atmosferică. 

Cu alte cuvinte trebuie să înveți să te bucuri de experiența degustării unor astfel de vinuri speciale, destul de rare și greu de obținut.

Tot la capitolul notă specială: acest vin desert NU se servește în compania unor prăjturi. Pentru a te putea bucura pe deplin de această experiență trebuie să-i alături un produs de contrast. Poate te vei orienta în astfel de alegeri și de pairingul cu o brânză specială Gorgonzola.

Concluzii și impresii finale

Degustarea de la 12Doispe a fost o experiență memorabilă, care a captivat simțurile și a îmbogățit cunoștințele noastre despre pairingul dintre vinuri și brânzeturi. Atmosfera primitoare, prezentările experților și combinațiile inspirate ne-au transformat într-o seară de explorare culinară pe care nu o vom uita curând.

De precizat că hidratarea ne-am asigurat-o cu apa Dolce Vita, o apă de izvor ozonificată. Întotdeauna trebuie sa-ți asiguri o hidratare adecvată atunci când participi la astfel de eveniente, pentru ca experiența să nu fie afectată de incidente neplăcute. 

Nu uitați să dați un like și să follow la Vinarte pe Facebook și Instagram, și să ne urmăriți pentru mai multe articole despre degustări și pairinguri culinare! Pe curând!

O seară de vis la degustarea Vinarte: Aventură între vinuri și brânzeturi
Etichetat pe:                    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *