Începând de astăzi site-ul PrazNews va avea o nouă rubrică – Timp liber. Rubrica va cuprinde sugestii de cum ați putea să vă petreceți timpul liber într-un mod cât mai plăcut..

Pentru început vă vom face o sugestie care să vă atragă în domeniul literaturii.

Propunerea noastră este cartea Manuscrisele de la Marea Moartă o publicație a Editurii Herald.

manuscrisele de la marea moarta

Cu toții am auzit în ultimii ani despre manuscrisele descoperite in câteva grote din deșertul Qumran – zonă din preajma Mării Moarte. Este vorba despre o serie de texte ce aparțin unei comunități de esenieni. Textele au o însemnătate deosebită pentru comunitățile religioase ale creștinilor, musulmanilor si evreilor.

Încă de când au fost descoperite și confirmate ca fiind originale se aștepta ca aceste texte să producă un soc pentru comunitățile religioase de pe întreg mapamondul, prin prisma informațiilor noi pe care aceste scrieri le-ar putea aduce.

Totuși, până în prezent nu s-a produs acest șoc, chiar dacă sunt multe voci care încearcă să forțeze acest lucru.

Trebuie luat în calcul că, deși nu s-a produs șocul, aceste manuscrise au oferit o nouă perspectivă asupra lumii antice. Chiar și în prezent sunt controverse cu privire la modul în care sunt interpretate aceste texte. Interpretarea este extrem de dificilă având în vedere că textele sunt scrise în limbi de mult dispărute.

De ce Manuscrisele de la Marea Moartă

Textele acoperă o gamă vastă de subiecte și tematici. În ele regăsim subiecte legate de modul în care înțelegeau esenienii să-și ducă viața, dar și îndemnuri și rugăciuni.

Datorită informațiilor obținute prin intermediul acestor texte, mulți s-au grabit să le considere evanghelii. Cu toate acestea ele nu au fost recunoscute oficial ca având un astfel de statut. Importanța acestor texte nu poate fi ignorată, nici de către clerici nici de către credincioși.

Din aceste scrieri putem vedea cum priveau membrii sectei esenienilor viața și cum își administrau comunitățile. La o privire mai atentă putem observa multe asemănări între religia acestor popoare și principalele trei religii ale planetei la ora actuală.

Și esenienii așteptau un Mesia, privit ca rege al Iudeii (trebuie ținut cont de faptul că textele au fost scrise ăn mare parte în secolele III-II î.e.n). Foarte multe dintre normele și credințele acestei secte își au rădăcina în Vechiul Testament – așa cum îl cunoaștem în prezent.

Oricum am privi lucrurile cartea Manuscrisele de la Marea Moartă trebuie să fie inclusă pe lista lucrărilor ce trebuiesc citite de către oricine și mai ales de către cei care sunt pasionați de istorie și religie sau pur și simplu pentru lectură.

Manuscrisele de la Marea Moartă
Etichetat pe:                

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *