Cum economisim in vremuri de criza? Asta ar trebui sa fie intrebarea de pe buzele tuturor. Desi in prezent exista numeroase alternative de economisire multi prefera inca sa nu o faca. Sau daca aleg sa faca economii, unii aleg inca sa tina banii la saltea. Sau sa ii tina intr-un depozit bancar cu dobanda foarte mica. In majoritatea cazurilor aceste dobanzi bancare nu depasesc 7-8% per an. Aceste dobanzi sunt valabile la depozitele in lei. 

Daca ne uitam la cuantumul inflatiei, oficial, vedem ca este situata la cca. 14%. Daca este sa comparam inflatia cu dobanzile bancare de 7-8% observam ca raportul este de 2-1. Cu alte cuvinte dobanzile bancare sunt la jumatate fata de inflatie. Altfel spus: este mai rau acum sa tii banii la banca, decat daca ii tineai acum 3-4 ani la saltea. 

In prezent sunt si alte variante la care poti apela pentru a-ti tine economiile. Una dintre aceste variante este C.A.R. Top Invest. Dobanzile pe care aceasta institutie le ofera la depozite este de 10,5% pe an.  Aceasta dobanda este cu aproximativ 50% mai mare decat oricare dobanda bancara. 

Pentru cei care doresc sa afle mai multe detalii pot consulta web-site-ul institutiei. De mentionat ca pentru a-ti deschide cont nu este necesara prezenta fizica. Contul poate fi deschis 100% online.

Cel mai important lucru este ca depozitul depus la C.A.R. Top Invest este garantat de stat prin fondul de garantare. Cu alte cuvinte spus: nu exista risc de pierde banii. Aceasta garantie este si la depozitele bancare. Sigura diferenta majora fiind ca depozitele depuse la C.A.R. Top Invest nu au limita maxima de garantare. Daca in cazul bancilor aceasta limita este 100.000 euro, echivalentul in lei, la CAR-uri aceasta limita nu exista.

C.A.R. Top Invest – Intrebari

Fiind o institutie de mici dimensiuni, comparand-o cu bancile de nivel national sau international, exista si unele minusuri. Cel putin din perspectiva mea. Cel mai mare minus fiind acela al lipsei unei aplicatii solide. In prezent exista o aplicatie incipienta unde te poti loga si interoga soldul. Dar aceasta mica aplicatie nu corespunde intocmai nevoilor unui om tehnologizat. De aceea i-am adresat o intrebare in acest sens presedintelui C.A.R. Top Invest. 

De fapt sunt cateva intrebari pe care i le-am adresat:

1. Cat preconizeaza ca va creste dobanda la depozite pana la finalul anului?

2. Care sunt conditiile pentru rambursare anticipata (in cazul unui imprumut), daca este posibil acest lucru?

3. Daca au in vedere crearea unui aplicatii de mobil/desktop asemanatoare celor de banci: consultare sold, depunere online, plati online a ratelor etc.?

O sa revin cu un update cu privire la raspunsurile primite. Am fost asigurat ca mi se va raspunde concret la fiecare intrebare.

 

Update

Revenim cu raspunsul presedintelui C.A.R. Top Invest la intrebarile pe care i le-am adresat:

Cât preconizați că va crește dobânda la depozite până la finalul anului? Probabilitatea să crească dobânda la economii este foarte redusă. Garantăm că nu o scădem pană la finalul anului, având în vedere că inflația este pe un trend descrescător, așa cum prognozează B.N.R. la finalul anului 2023 va fi dintr-o singură cifră. O dobândă de 10.5 % pe an cu capitalizare inclusă este mulțumitoare pentru persoanele care economisesc, în luna decembrie 2023 vom lua o decizie, sperăm de menținere a dobânzii la fondul social, pentru anul 2024.Informații despre cuantumul dobânzii la economii se găsesc pe site-ul CAR-ului https://casadeajutorreciproc.ro/economisire-car

2. Care sunt condițiile pentru rambursare anticipata (în cazul unui împrumut), dacă este posibil acest lucru? Da, este posibilă rambursare anticipată, totală sau parțială, a unui împrumut. Rambursarea se poate face oricând dorește un membru C.A.R. Top Invest și nu se percepe niciun fel de comision, oricând s-ar face. Menționez că dobânda rămasă de plătit, conform scadențarului creditului, de la achitarea integrală a unui împrumut, până la finalizarea perioadei de rambursare, se anulează.

3. Aveți în vedere crearea unei aplicații de mobil/desktop asemanatoare celor de banci: consultare sold, depunere online, plăți online a ratelor etc.? Suntem foarte interesați de implementarea acestor aplicații, de orice fel dealtfel, care vor ajuta membrii C.A.R. să facă operațiuni online. Funcționează în acest moment aplicația HOME CAR prin care un membru, pe bază de user și parolă, îsi poate consulta soldul fondului social, dobânda acumultă și retragerile efectuate. Plățile către și de la CAR se pot realiza online, pe contul bancar, de pe aplicația contului personal. Suntem deschiși pentru implementarea noilor aplicații, odată cu apariția lor pe piață.

Cum economisim? – C.A.R. Top Invest
Etichetat pe:            

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *