Ai fost vreodată în situația de a trebui să cumperi cadouri pentru cineva care este mai mofturos? Mai ales când nici nu stai pe un munte de bani? Cred că mulți dintre noi ne-am găsit într-o astfel de situație. Personal nu reușesc să țin minte care sunt preferințele celor din jurul meu. Și asta nu pentru că nu mă interesează, ci pentru că pur și simplu mă preocupă alte aspecte.  În căutare de soluții, am dat peste oferta celor de la Charisma. Cumva mi s-a potrivit mănușă. Mai ales că gama lor de produse este destul de variată. Ca să fiu mai specific, este vorba de noile produse de cristale de Bohemia. Prețurile sunt accesibile, iar oferta este destul de diversificată: pahare de cristal de Bohemia,  vaze, bomboniere  etc.

Pahare de cristal de Bohemia

În timp ce mă uitam peste produsele lor mi-am amintit că și eu am pe acasă câteva decorațiuni. Câteva obiecte și pahare din cristal de Bohemia. Acestea fiind parte din zestrea moștenită de la bunicii mei care reușiseră cumva să le păstreze ascunse în perioada comunismului. Se pare că în perioada tinereții bunicilor mei, perioada interbelică, era de bon ton să astfel de produse în casă. Pe lângă faptul că arătau clasa și rafinamentul celui care le deținea, aceste produse aveau și un aer aparte.  

În acea perioadă paharele din cristal de Bohemia erau scoase numai în zilele de sărbătoare sau când veneau musafiri importanți. Era un semn de recunoștință față de invitați, dar și un fel de a semnala importanța evenimentului. Aceste obiecte erau de mare importanță pentru familie și erau întreținute cu mare respect. Asta și poate că în acea perioadă erau destul de greu de obținut – erau destul de rare (cel puțin la noi în țară) și mai ales că nu și le permiteau foarte mulți. 

Astăzi este mult mai ușor să îți poți lua aproape orice produs din cristal de Bohemia, vizitând site-ul sau magazinele Charisma.  

Curiozități despre cristalul de Bohemia

Și pentru că tot am menționat despre cristalele de Bohemia, merită să punctăm și câteva aspecte legate de specificul și istoria acestor produse: 

  • Așa cum le spune și numele, aceste cristale provin din două regiuni ale actualei Republici Cehe – Bohemia și Silezia, 
  • Cele mai vechi obiecte confecționate dintr-un astfel de cristal provin din preajma anului 1250 și au fost descoperite în munții din nordul Bohemiei, 
  • Multe orașe din regiunea Bohemiei au câte un muzeu al sticlei, în care sunt prezentate obiecte datând din secolele 16-17, 
  • Diferența dintre sticlă și cristal este dată de prezența plumbului în compoziție. În funcție de cantitatea de plumb din cristal putem face o clasificare: 
  • Cristal – sticla care are o concentrație de plumb între 10-24% 
  • Cristal-fin – sticla care are plumb într-o concentrație cuprinsă între 25% și 30% 
  • Cristal de lux – sticla care are concentrația de plumb 31 – 36% 
  • Plumbul din compoziția sticlei cristalului de Bohemia îi oferă acesteia anumite caracteristici fizice aparte: îi crește greutatea, sticla poate fi mai ușor de tăiat și este mai flexibilă în procesul de producție. 
  • Obiectele din cristal de Boemia scot un sunet aparte – sunet cristalin, care este influențat de caracteristicile cristalului – concentrația de plumb, forma și grosimea obiectelor.  

Datorită aspectului lor și a măiestriei cu care au fost lucrate, obiecte din cristal de Bohemia au făcut parte din zestrea multor familii nobiliare, regale și princiare ale întregii Europe. Începând cu secolul al XIX-lea faima și notorietatea cristalului de Bohemia și a produselor confecționate în regiunile cehești a depășit cu mult granițele europene.  

Dacă te numeri printre cei cu gusturi fine sau pur și simplu dorești să faci un cadou special cuiva drag poți alege unul din produsele Charisma din cristal de Bohemia. 

Cristalul de Bohemia – cadoul perfect
Etichetat pe:            

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *