Așa cum v-am obișnuit, nu poate să treacă luna fără să avem Brânzeturi cum se CuVin. Și cum luna august este tradițional luna concediilor, ne-am gândit să facem evenimentul la început de lună.  

În ideea de a vă oferi și câteva idei pentru răsfățul din vacanță sau de după, am avut spre degustare câteva vinuri de nișă. Interesante au fost și combinațiile alese, pentru că până la urmă despre asta este vorba. Dacă despre brânzeturi am mai tot scris în articolele precedente, de data aceasta o să pun accentul mai mult pe vinuri și împerecheri.  

Istoria Domeniului Aristiței

De data aceasta a venit rândul și celor de la Domeniul Aristiței să ne prezinte realizările lor într-ale artei vinificări. Înainte de a prezenta vinurile lor și împerecherile desăvârșite, o să spunem câteva cuvinte și despre istoria domeniului.  Via a fost cultivată pe terenurile actualului Domeniu al Aristiței încă din perioada interbelică, de către înaintașii actualului proprietar. Nu după mult timp de la înființarea podgoriei ea a fost naționalizată și preluată de CAP-ul zonei. În această perioadă vița de vie a fost înlăturată, parțial  înlocuită cu diverse soiuri de vie după cum prorociseră mai marii țării, parțial via a fost înlocuită cu alte tipuri de culturi. 

După 1990 domeniul a revenit moștenitorilor vechilor proprietari care au decis să păstreze destinația inițială a domeniului.  

Dimensiunea Domeniului Aristiței nu este una foarte mare cca 4 ha în proprietate, plus alte câteva luate în asociere.  Domeniul beneficiază de unele dintre cele mai moderne tehnologii de vinificare, îmbuteliere și stocare. În plus toate vinurile sunt îmbuteliate în sticle dintre cele mai calitative. 

Un alt aspect interesant este legat de numele domeniului – al Aristiței. Aristița este numele moștenitoarei proprietății. Aceasta a vrut să numească astfel domeniul din dorința de marca cumva și istoria familiei care a transmis acest nume din generație în generație începând cu anii 1900. Astfel se accentuează continuarea tradiției de familie – istorie și vin. 

Perechi la degustare

Și pentru a nu mai lungi prea mult povestea vom trece la prezentarea perechilor înaintate spre degustare:

Brânzeturi cum se cuVin
Domeniul Aristiței la Brânzeturi cum se cuVin
  • Domeniul Aristitei Vizionar Riesling Rhin + Camembert 
  • Domeniul Aristitei Vizionar Chardonnay + Irish Cheddar + Aperifrais 
  • Domeniul Aristitei Vizionar Cupaj alb (Sauvignon Blanc + Chardonnay + Riesling Rhin + Muscat Ottonel) + Emmentaler Delaco 
  • Rose (Burgund si Feteasca Neagra) + Bavaria Blu 
  • Fetească Neagră + Delaco Creamy Blue + Gran Bavarese 

În evaluarea perechilor avem câteva puncte, bine delimitate, de care trebuie să ținem seama: 

  • Evaluarea vinului – culoare, aromă, gust, post-gust, consistență/corpolența sa 
  • Evaluarea brânzei – aspect vizual, cremozitate, aromă, gust, 
  • Evaluarea perechii în sine – unde analizăm efectul celor două componente – licoarea și mâncarea. Ideal ar fi ca rezultatul combinării lor să fie mai bun decât calitatea elementelor componente luate separat. Pentru a reuși acest lucru trebuie ținut cont de câteva aspecte: trăsăturile elementelor să fie la antipozi sau ele trebuie să se completeze reciproc. Cea mai ușoară variantă este ca trăsăturile elementelor să se completeze. În acest fel se obține o reacție a papilelor ușor de înțeles și implicit de apreciat, chiar și de către un novice. În cazul în care se optează pentru varianta ca elementele distinctive ale elementelor componente să fie în opoziție, este mult mai dificil de realizat un rezultat apreciat. În această situație reacția obținută este mai complicat de înțeles, mai ales pentru cineva care are papilele mai puțin antrenate. De obicei se optează ca un element al perechii – vin brânză în cazul nostru, să fie mai liniștit în raport cu partenerul de cuplu. Astfel se va reuși o reacție care îl va scoate în evidență pe cel mai puternic. 

Câștigătorul

Și ca să nu vă mai țin pe jar, o să nominalizez preferatul meu dintre cuplurile prezente: Fetească Neagră + Delaco Creamy Blue + Grand BavareseMotivul alegerii acestei perechi este unul simplu: sunt amator de gusturi și combinații cu personalitate. Cu alte cuvinte fiecare dintre elementele componente are propria personalitate, dar care puse laolaltă nu se ceartă, ci se îmbină într-un mod aparte. De data aceasta alături de feteasca regală am alăturat două brânzeturi fiecare cu specificul ei. Delaco Creamy Blue după cum îi spune și numele este o brânză mai cremoasă, cu un conținut ridicat de grăsimi a cărei textură se îmbină armonios cu versatilitatea vinului de fetească regală. Grand Bavarese, tot de la Delaco este cumva în contrast cu prima brânză având o textură ceva mai tare, mai sfărâmicioasă, mai sărată și puțin picantă. Gustul și aroma de picant sunt oferite de către mucegaiul nobil cu care este înzestrată.  

În ambele cazuri combinația dintre vin și brânză oferă un rezultat aparte. Gust pe care cu siguranță amatorii culinari o vor aprecia. De fiecare dată se poate observa versatilitatea vinului de fetească regală care reușește să facă un cuplu armonios indiferent de context 

Brânzeturi cum se cuVin 39

Proiectul Brânzeturi cum se cuVin a ajuns deja la ediția 39. Iar pentru aceasta trebuie să aducem mulțumiri AsBO (Asociația Bloggerilor Olteni) și DicționarCulinar.ro fără ajutorul cărora nu am fi ajuns în acest punct. Tot la capitolul mulțumiri trebuie să-i menționăm și pe cei de la Ribs House care ne-au fost gazde și de această dată. 

 

Domeniul Aristiței la Brânzeturi cum se cuVin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *