
La mai bine de 4 ani de la incendiul din clubul Colectiv a avut premiera filmul cu același nume.

Auzisem de ceva vreme că se lucrează la această producție. Din perioada imediat următoare incendiului din clubul bucureștean am urmărit cu ardoare orice informație despre subiect. Este încă un subiect delicat pentru toată lumea. Pe de o parte pentru oamenii de rând care sunt încercați de multe ori de emoții. Pe de cealaltă parte principalii vinovați sunt oamenii politici. Spun asta deoarece se pare că nu făcut ceea ce trebuie nici înaintea evenimentului, dar mai ales după Colectiv.
Incendiul din clubul Colectiv este cea mai mare tragedie din România ultimilor 10 ani. Problema principală nu vine din faptul că a avut loc o tragedie, ci mai ales din modul în care s-a gestionat aceasta. Ne-a arătat tuturor cât de putredă este societatea românească. De la politicieni și până la reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române cu toții au reacționat și s-au comportat reprobabil. Dacă de la politicieni nu aveam prea multe așteptări, reprezentanții bisericii au avut reacții demne de Evul Mediu Timpuriu.
A fost totuși și o parte bună a acestui eveniment. Desigur, tragedia celor prezenți în club și a familiilor lor nu poate fi dată la o parte. Dar pentru noi toți ceilalți a fost semnalul de trezire. Trezirea din amorțeala de decenii în care ne-am complăcut. A fost pentru prima dată probabil în ultimii ani când oamenii au ieșit în stradă pentru a-și apăra drepturile. În primul rând este vorba despre dreptul la viață și la un tratament adecvat.
La scurt timp s-a aflat de putregaiul care a cauzat evenimentul. Autorități care au eliberat avize ilegal, patroni care nu respectau reguli. Primele victime colective ale acestui sistem au fost cei cca. 30 de tineri morți în incendiu. Acestora li s-au adăugat la scurt timp alți 37 de tineri, în total 67 au murit în urma incendiului. Acestora li se adaugă cca. 180 de răniți. Numărul victimelor putea fi drastic redus dacă autoritățile nu ascundeau adevărul și recunoșteau carențele și ar fi permis ca marii arși să poată fi transferați în străinătate.
Colectiv – filmul
Filmul Colectiv începe cu câteva secvențe terifiante filmate de către victimele incendiului. Imaginile sunt de un puternic impact emoțional mai ales că sunt reale, fără pic de regie.
Ulterior restul filmului se axează mai mult pe urmările tragediei și pe ancheta jurnalistică. Aceasta a scos la iveală alte nereguli – de la corupția din sistemul medical și farmaceutic, până la implicațiile politicului. Așa a apărut celebrul scandal Hexi Pharma.
Având în vedere cauzele evenimentului, filmul nu putea ocoli și subiecte politice. Poate nu este tocmai ceea ce vrei să vezi într-un film la cinematograf, dar este ceea ce trebuie să vezi. Nu avem voie să uităm tot ceea ce s-a întâmplat în urmă cu mai puțin de 4 ani.
La finalul filmului am putut purta discuta cu protagoniștii producției:
- Alexandru Nanau, regizor,
- Mihai Grecea, sunet, camera, supravietuitor al incendiului din Colectiv,
- Tedy Ursulean, arhitect, protagonista si supravietuitoare Colectiv,
- Cătălin Tolontan, Mirela Neag, Răzvan Luțac – protagonisti de la Gazeta Sporturilor.
Se spune că: cei care uită trecutul riscă să-i repete greșelile. Filmul Colectiv – ne ajută să nu uităm ce s-a întâmplat în acele momente. Trebuie să ne reamintim și să acționăm în consecință.
Premiera filmului va avea loc pe data de 28 februarie 2020 în mai toate cinematografele din țară. Pentru cei din Craiova, filmul va rula în toate sălile de cinema.
Pentru cei care nu vor putea ajunge la cinematograf, filmul va putea fi vizionat și pe HBO la o săptămână după lansarea oficială.