Poluarea în România are deja o tradiție în sine. De ani de zile Uniunea Europeană ne tot trage de urechi cu privire la acest lucru. Deși sunt directive europene cu privire la protecția mediului și combaterea poluării România se încăpățânează să nu le respecte. Aproape de fiecare dată când ni s-a atras atenția conducătorii patriei s-au făcut că nu aud, nu văd nimic.
S-au încercat o serie de tergiversări tot ca să nu fie aplicate măsurile cerute de forurile europene. Combaterea poluării din marile orașe nu este un moft. Este chiar un „must”. Și totuși de ani de zile nu se întâmplă nimic notabil. Din când în când mai apare câte un articol sau o știre meteorică ce semnalează aceste probleme.
Anchete legate de poluarea în România
Recent au început să apară tot mai multe informații ce scot la iveală multele blaturi făcute de cei care conduc agențiile de mediu și politicieni. Dacă privim puțin mai atent vedem cine sunt cei puși în fruntea acestor agenții. Numiți politic, mulți dintre acești conducători de agenții habar nu au pe ce planetă sunt. Nu au cunoștințe minimale legate de mediu.
Cu astfel de lideri nu avem cum să evoluăm la capitolul calitatea mediului – aer, apă, sol.
Și totuși de ce aceste probleme? Dacă privim mai atent vedem ca Uniunea Europeană alocă sume enorme pentru protecția mediului. România a mimat ani de zile lupta împotriva poluării. S-au luat ceva fonduri pentru combaterea acestei probleme. Numai că acești bani s-au dus de multe ori în direcții nefolositoare, totul cât să ascundă situația de fapt.
De câteva zile însă toate trusturile serioase au început să publice o serie de informații. În cele mai multe reportaje și dezvăluiri ni se arată o față pe care o bănuiam: cei care se ocupă de colectarea, reciclarea și administrarea deșeurilor nu fac nimic pentru combaterea poluării. Ba mai mult, în unele cazuri în loc să elimine deșeurile prin reciclare se importă altele.
Neregulile din acest sector au început să iasă la iveală după ce asociații independente au publicat date reale ale poluării din marile orașe. Totodată UE a amenințat cu sancțiuni dacă nu sunt luate urgent măsuri.
Aerul marilor orașe este extrem de poluat, cauzând astfel o serie de probleme de sănătate și chiar decese. Sursele de poluare sunt destul de diversificate. Pe de o parte avem consumatorii privați care utilizează autovehicule cu un grad de uzură ridicat. Pe de altă parte întreprinderile din diversele sectoare ale economiei care nu respectă normele de mediu. Acestea din urmă preferă să meargă pe blat cu autoritățile care închid ochii la nereguli. În foarte puține situații făptașii sunt prinși, iar când se întâmplă asta primesc amenzi modice.
Din această combinație de corupție și nepăsare rezultă depășiri de zeci de ori ale limitelor admise ale poluării.
Încrengăturile sunt enorme, așa cum reiese din mai multe anchete făcute publice. Mulți așa-ziși antreprenori locali preferă să importe deșeuri (multe deosebit de periculoase) și să le ardă, decât să utilizeze combustibili reglementați. Și totul în numele profitului. Unul extrem de mic dacă ne raportăm la consecințe.
Pentru a putea îmbunătății situația România va trebui să facă eforturi colosale în următorii ani. Aceste eforturi vor trebui susținute prin politici dure susținute, dar și prin resurse financiare însemnate.