
Azi pentru Mâine în Comunitate este numele proiectului care își propune schimbarea mentalităților privind protecția mediului.
Pentru o societate modernă calitatea vieții cetățenilor este must. Pe lângă elementele definitorii legate de accesul la sănătate, educație etc. este luat în calcul și factorul de mediu. Asta înseamnă că sunt analizate și nivelurile de poluare ale apei, aerului și solului. Pentru a putea beneficia de acestea trebuie să existe un management sustenabil al deșeurilor.
Managementul deșeurilor înseamnă în primul rând o selectare a acestora. Cu alte cuvinte, nu mai putem arunca haotic resturile menajere, laolaltă cu plasticul și sticla.
În prezent România se află în procedură de infringement pe acest domeniu. Asta se datorează în primul rând nivelului precar de educație al populației cu privire la modul în care trebuie privite deșeurile. O bună parte din populație încă mai aruncă gunoaiele pe jos, pe câmp sau pe cursul unor ape. Într-o astfel de situație în foarte multe localități din țară nivelul de poluare a depășit maximele admise la nivel european.
Procedura de infringement pentru România se traduce scurt în penalități și sancțiuni la nivelul Uniunii Europene.
Care sunt detaliile proiectului
Pentru a veni în întâmpinarea acestor probleme a fost creat proiectul Azi pentru Mâine în Comunitate. Este un proiect dezvoltat și implementat de Asociația CSR Nest, finanțat de Fundația Coca-Cola prin The New World Program în parteneriat cu Global Water Challenge.
Proiectul prevede derularea unor activități de educare și informare a publicului în 22 de localități din 7 județe: Argeș, Prahova, Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu, Ialomița, Călărași și Municipiul București
Durata acțiunii va fi de 16 luni începând cu luna octombrie 2019.
Obiectivele proiectului Azi pentru Mâine în Comunitate sunt:
- Informarea unui număr de minimum 25000 de oameni din județele incluse în program,
- Derularea a 24 de evenimente comune cu autoritățile și decidenții localităților vizate,
- Crearea unui set personalizat de acțiuni și instrumente pentru fiecare dintre cele 22 de comunități,
- Crearea unui grup de minimum 50 de participanți (persoane fizice și ONG-uri) care să contribuie la diseminarea rezultatelor, dar și la implementarea strategiilor specifice de management al deșeurilor în localitățile țintă.
Ca o concluzie de final: Încearcă să fi responsabil față de comunitatea din care faci parte și alege să respecți recomandările europene privind colectarea selectivă a deșeurilor. O comunitatea cu fericită este una ai cărei cetățeni sunt sănătoși. Acest lucru nu se poate realiza acolo unde poluarea și haosul predomină.