Italienii au o vorbă: „Cu un pahar de vin câștigi un prieten; ca să-l menții nu-ți ajunge un butoi.”  Oarecum asta a fost și povestea celei de a 37-a degustări organizată de AsBO și DicționarCulinar.ro. Pe ordinea de zi am avut deja obișnuitele brânzeturi din gama Delaco, împerecheate de astă dată cu vinurile Sâmburești. Perechile culinare înaintate spre jurizare au fost: 

  1. Domeniile Sâmburești Sauvignon Blanc + Camembert Ile de France, 
  1. Domeniile Sâmburești Chardonnay + British Cheddar Delaco D’Exceptie, 
  1. Domeniile Sâmburești Pinot Noir + Emmentaler Delaco, 
  1. Domeniile Sâmburești Cabernet Sauvignon + Grana Padano Delaco D’Exceptie, 

Fiecare variantă de pairing au avut un element al său, o caracteristică interesantă ce te introduce într-o stare specială. Cumva nu am putut să desemnăm un câștigător detașat. Asta și datorită unui element interesant: prietenii. Pentru prima dată după foarte mult timp, degustarea s-a făcut cu alături de colegi blog-eri din toată România. Și cum revederea, după foarte mult timp, a stârnit numeroase trăiri, acestea s-au îmbinat perfect cu perechile vin-brânzeturi.  

Se spune că un vin bun se bea într-o companie plăcută. Și așa a și fost – alături de prieteni dragi cu care am depănat și câteva amintiri de la alte asemenea isprăvi. Având în vedere contextul în care s-a desfășurat degustarea, ordinea perechilor culinare a venit ca o mănușă perfectă. 

Perechile culinare

Sauvignon Blanc + Camembert Ile de France a fost perechea de început care s-a potrivit cu emoția revederii unora dintre tovarășii de isprăvi. 

Chardonnay + British Cheddar Delaco D’Exceptie a mers ideal cu momentul de după întrebările de deschidere: ce mai faci? cum o mai duci? A venit exact pe punctul de la care început să apară primele glume între prieteni.  

Pinot Noir + Emmentaler Delaco ambele au venit exact când s-a servit și masa. Pentru că un vin bun și un pairing reușit are ca partener de nădejde și o masă bună. Un element ajutător, care a făcut ca pentru mine asta să fie perechea ideală dintre cele patru. Elementul surpriză a fost reprezentat de recomandarea culinară al lui Daniel – coastele de porc – specialitatea casei celor de la Ribs House care au fost gazdele noastre. Chiar dacă am putea considera că această împerechere a fost avantajată, nimeni nu s-a supărat. Chiar au salutat această asociere. Combinația a fost foarte reușită datorită caracteristicilor  fiecărui element constituent în parte. Pe de o parte am avut vinul Pinot Noir – ușor taninos, zglobiu, ușor rotund cu arome de cireșe și fructe roși de primăvară/vară. De cealaltă parte am avut mâncarea. De data aceasta am avut îmbinarea perfectă dintre emmentaller și coastele de porc, asezonate cu piper roșu. Consistența brânzei tari, ușor cremoase cu nuanțe fructate de miez de nucă au făcut duet perfect cu frăgezimea cărnii și aroma specială a piperului roșu.  

Combinația perfectă pentru mine este atunci când elementele pairing-ului formează împreună un element mai bun decât suma elementelor componente. Iar de această dată această combinație a fost cea câștigătoare. În timpul degustării acesteia s-au dus cele mai interesante discuții, dintr-acelea mai serioase, în care s-au pus bazele unor colaborări viitoare. Dar nu am uitat nici să mai si glumim.  

Perechea câștigătoare

Cabernet Sauvignon + Grana Padano Delaco D’Exceptie a fost perechea alături de care am închis seara de degustări, dar și cea alături de care am inceput-o pe cea de distracție. Am lăsat partea serioasă și am pornit muzica și dansul. 

Și ca la orice petrecere foarte importantă este și hidratarea, care de data aceasta a fost apa minerală de la Aqua Carpatica. 

Brânzeturi cum se CuVin – Sâmburești și Delaco
Etichetat pe:            

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *