Ramon este unul dintre ultimele filme românești lansate în ultima perioadă. Filmul este o comedie ușoară, ca mai toate celelalte comedii românești.
Dialogurile sunt simple spre banale, nereușind să iasă în evidență cu nimic special. Spun nimic special pentru că și acest film are multe dintre caracteristicile filmelor autohtone – cam aceleași clișee de limbaj, poveste simplă și pe alocuri ai impresia că au mai tăiat din film să-l facă mai scurt. De aici rezultă și senzația de lucru făcut pe grabă. De fapt, chiar așa și este, dar voi menționa apoi de ce este așa.
Cumva filmele românești nu reușesc să iasă din cele câteva clișee – povestea extrem de … subțire, dialogurile demne de persoane lobotomizate (efectiv asta este impresia mea la majoritatea filmelor românești), cadrele si sunetele făcute parcă de niște copii care se joacă cu telefoanele mobile. Am putea lungi lista aceasta mult și bine, dar eu zic să ne limităm deocamdată la cele enumerate mai sus. Circumstanțe atenuante am putea găsi, dar parcă nu reușesc să mă învăț minte și să nu mai am așteptări prea mari.

 

Scurt intro

Revenind la poveste, ea începe cu câteva scene în care haosul domnește și parcă nimic nu iese bine cap coadă. Personal consider că scenele de la început durează prea mult. Timpul putea fi alocat altor scene care meritau mai mult. Pe scurt, flmul prezintă de la primele secvențe o scenă de la turnarea unor cadre în care este prezentată o nuntă ținută la țară într-o cultură de viță-de-vie. Printr-o conjunctură de factori, proprietarul viei, RamonA, care le oferise gratuit producătorilor spațiul de desfășurare pentru filmări, ajunge să primească un rol în filmul turnat chiar la el pe moșie.
Deși nu pare să înțeleagă ce se întâmplă cu el, ajunge să se îndrăgostească subit de una dintre domnișoarele de onoare. Defapt această scenă, a îndrăgostiri reprezintă și laitmotivul filmului.
Filmările se încheie brusc, după multe rateuri, dar care reușesc cumva intr-un final să ofere scena perfectă pentru film.
După aceste scene și după ce se trezește singur fără fată, RamonA își începe peregrinarea pe la București în căutarea fetei.
Ajuns la București Ramon se lovește de o serie de situații care îl călesc totuși.
Așa cum era de așteptat, filmul are happy-end 🙂

O analiză ușor critică

De menționat un lucru extrem de pozitiv – acest film nu abuzează de înjurături. Aș putea spune că acestea nu apar deloc in lungmetraj. Deci, din acest considerent putem spune că este un film pentru toată familia.
Tot la capitolul lucruri pozitive putem trece și faptul că este o producție 100% independentă. Cu alte cuvinte, nu au primit niciun leu de la bugetul de stat. Întregul buget al filmului s-a bazat pe sponsorizări și pe contribuțiile și în bani a protagoniștilor.
Deși pentru un ochi mai critic ar putea reprezenta un minus, plasarea de produse este totuși la nivel decent. Menționez asta pentru că am fost unul dintre cei care s-au arătat deranjat de numărul mare de branduri care beneficiază de cadre dedicate.
Dar după ce am aflat că filmul este 100% independent, am înțeles situația. Până la urmă trebuie să-i înțelegem și pe producători. Este extrem de greu să faci artă cu bani puțini sau deloc.

 

 

Concluzie

Trăgând linie putem spune că este un film la care merită să te duci, dacă nu ai alternativă de petrecere a timpului liber. Personal am rărit mersul la cinematograf după ce am constatat că multe producții cu pretenții sunt execrabile. Dar asta este o altă discuție.
Revenind la Ramon, pot spune că dacă ești amator de filme de comedie merită să-l vezi. Dacă ar trebui să trag o linie între Ramon si producții mai cu ștaif, filmul românesc este net peste celelalte din clasament. Mai ales analizând circumstanțele.

Filmul poate fi vizionat și în cinematografele Inspire Cinema

Ramon filmul
Etichetat pe:        

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *