imagine ursi

imagine ursi

Scrisoare deschisă

Bună ziua! Vă apelez din partea Asociației Evolve, o organizație neguvernamentală care își propune să se implice mult mai activ în viitorul apropiat în lupta pentru protejarea mediului înconjurător.

Am primit numeroase sesizări, atât online, cât și telefonic, cu privire la posibila decizie de a da derogări pentru împușcarea a 1691 de animale sălbatice din speciile: pisică sălbatică, urs, lup.

Am înțeles, de asemenea, că există un studiu al Universității Transilvania din Brașov care arată necesitatea ca aceste animale să fie ucise. Recunosc că nu am apucat să studiez această lucrare în detaliu, dar la prima vedere pare să fie o teză încropită în fugă, aruncată la grămadă într-o perioadă tulbure și agitată în presă și practic v-ați asigurat că nu există nicio dezbatere publică serioasă în acest sens.

În primul rând am dori să aflăm dacă există un astfel de studiu, cât de serios este și dacă s-au căutat soluții alternative pentru protejarea acestor specii și implicit a exemplarelor pe care le-ați condamnat la împușcare.

Am dori să știm dacă s-au făcut studii serioase cu privire la verificarea corectitudinii datelor cu privire la numărul exact de animale existente în pădurile din România. În prezent sunt semnale serioase că aceste date nu ar fi cele reale, fiind umflate exagerat pentru a permite în continuare vânătoarea și practic uciderea unor exemplare din specii pe cale de dispariție în multe state euro-asiatice, acolo unde își aflau arealul.

Considerăm că o soluție mult mai bună era aceea de a transfera aceste animale în zonele în care trăiau odinioară și în care în prezent au dispărut, fie că era vorba de zone din țară sau zone sălbatice din Europa etc. Asta dacă datele oficiale privind efectivele de animale sălbatice este real.

Părerea unanimă a membrilor și colaboratorilor Asociației Evolve este că decizia de aproba omorârea unui număr atât de mare de animale, 1691, protejate de lege este una păguboasă pe termen lung pentru mediul înconjurător, pentru efectivul cinegetic al României și pentru noi toți ceilalți care nu suntem pasionați de vânătoare, dar care ne dorim ca mediul natural să fie păstrat cât mai apropiat de ceea ce ne-a lăsat natura.

Dacă se dorește protejarea efectivelor de animale care constituie grosul efectivelor cinegetice ar trebui eradicate braconajul și distrugerea arealului prin defrișări și intervenții hazardate ale omului asupra naturii. Braconajul este înfloritor în majoritatea zonelor țării. Dacă știi unde să cauți poți găsi oricând braconieri la lucru și care mai apoi își vând marfa ziua în amiaza mare, ne-deranjați de autorități.

Există situații și mai grotești: în comuna Maglavit, județul Dolj există multe persoane care practică braconajul; a existat o perioadă în care un singur cetățean a capturat într-o singură zi cca. 100 de iepuri, prinși cu lațul, iar autoritățile nici măcar nu s-au sesizat, poliția nici nu a înregistrat apelurile unor cetățeni care s-au alarmat. (această situație ne-a fost povestită de locuitori din zonă). Dacă tolerați aceste practici barbare, practic măcelărirea faunei, este evident că natura nu are capacitatea de a se regenera atât de repede și vom ajunge să avem un mediu sălbatic pustiu, iar copiii noștri să nu mai aibă habar ce este un iepure, un urs sau cum arată o căprioară. Le vor vedea numai în poze, asta dacă nu cumva le veți scoate și de acolo.

Noi, membrii Asociației Evolve, solicităm pe această cale eliminarea definitivă a deciziei de omorâre a 1691 de animale sălbatice protejate de lege și efectuarea de urgență a unor studii de amploare și veridice care să stabilească foarte clar care sunt efectivele cinegetice REALE pentru fiecare specie în parte, iar în cazul în care există mai multe exemplare dintr-o anumită specie într-o zonă restrânsă ca acele exemplare să fie mutate în alte zone/țări unde există deficit.

Ne opunem deschis oricăror măsuri radicale de micșorare a efectivelor de animale.

Nu uciderea acestor animale este soluția!!!

Luarea unor măsuri urgente și foarte dure privind eradicarea practicilor de braconaj este o măsură mult mai eficientă, mult mai inteligentă și este o măsură de dorit pe care vă solicităm prompt să o luați într-un timp cât mai scurt. Raziile periodice ale organelor abilitate în zonele unde se știe că se face braconaj sunt mult mai eficiente pentru protejarea faunei, decât stârpirea prădătorilor naturali.

În cazul în care nu se va elimina această decizie și nu se vor lua măsuri clare pentru eradicarea braconajului sau măcar diminuarea lui drastică luăm în calcul deschiderea unor procese atât cu instituțiile care au efectuat studiile (pe care noi le considerăm eronate), instituțiile care au inițiat aceste măsuri, cât și cu cele care le vor aplica.

Suntem îndreptățiți să luptăm pentru protejarea mediului înconjurător și eliminarea imposturii și intereselor meschine axate exclusiv pe partea financiară.

ASOCIAȚIA EVOLVE

PREȘEDINTE

BOIANGIU ANDREI

MINISTERUL MEDIULUI PROPUNE OMORÂREA UNUI NUMĂR DE 1691 DE ANIMALE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *