Mănâncă cât mai eco! Acesta pare să fie sloganul ultimelor trenduri în domeniul culinar. Peste tot auzim ECO. Dar ce sunt cu adevărat produsele ECOlogice?

O definiție ar fi: ECO înseamnă obţinerea de produse agroalimentare fără utilizarea produselor chimice de sinteză, în conformitate cu regulile de producţie ecologică stabilite în prezenta ordonanţă de urgenţă, care respectă standardele, ghidurile şi caietele de sarcini naţionale şi sunt atestate de un organism de inspecţie şi certificare înfiinţat în acest scop. (sursa)

Și pentru a fi si noi în trend am zis să ne punem pe treabă. Să consumăm și noi produse obținute conform standardelor de etichetă ECO.

De data aceasta ne-am pus la treabă degustând vinuri eco. Cu produsele alimentare mai eram cât de cât familiarizat, dar cu vinurile ecologice… nu.

După cum știți, grupul de bloggeri veseli din Craiova este implicat într-un proiect, devenit de tradiție, de promovare a vinurilor românești de calitate. Și cum altfel ai putea promova astfel de produse decât încercându-le, degustându-le pentru a putea vorbi despre ele în cunoștință de cauză.

Evenimentul s-a desfășurat la Craft Pub și i-am avut ca invitați pe cei de la Crama Bogdan, prin reprezentantul lor Marius Rusu, care ne-a făcut câteva recomandări din gama de produse pe care crama le comercializează.

Degustare de vinuri Crama Bogdan

Trebuie să spun că fiecare dintre cele 5 sortimente de vin, alături de brânzeturi special alese, au reușit să ne incite și să ne stârnească curiozitatea de a afla cât mai multe despre aceste produse și despre modul în care sunt obținute. Ce este cu adevărat interesant, este faptul că cei de la Crama Bogdan au urmărit să obțină un produs final cât mai apropiat de vinul ideal imaginat de câtre cei care au creat acest brand. Cu alte cuvinte putem spune că incredientul secund al produselor cramei (după strugurii de calitate), este pasiunea, fără de care un vin ar fi doar unul banal, de duzină creat special pentru comert și profitul imediat.

Nu o să insist aici cu detaliile legate de modul în care administrează cei de la cramă plantația de viță de vie și producția de vin, pentru că ar insemna să creăm un adevărat roman, dar o să spun pe scurt care a fost vinul preferat și de ce.

Cu totate că toate cele 5 sortimente de vin aveau ceva special, întotdeauna există un vin care să-ți placă mai mult ca celelalte:

  • Riesling, Domeniul Bogdan 2016, sec
  • Sauvignon Blanc, Domeniul Bogdan 2016, demisec
  • Rose Fetească Neagră + Syrah, Domeniul Bogdan 2017, demisec
  • Cabernet Sauvignon + Syrah, Domeniul Bogdan 2016, demisec
  • Feteasca Neagra, Domeniul Bogdan, 2016, sec.

Cum sunt un conservator în ceea ce privește vinurile, am ales preferatul/ preferata – Feteasca Neagră din 2016 pe care aș recomanda-o cu caldură oricui pentru că nu are cum să vă pară rau și sunt  convins că veți avea parte de o experiență deosebită.

Ce aș dori să menționez este faptul că aceste produse nu conțin sulfiți adăugați (ci doar pe cei obținuți prin fermentarea mustului), ceea ce înseamnă că nu vă veți resimți a doua zi și nici nu veți avea dureri de cap. Asta nu înseamnă că trebuie să beți în exces, vinul fiind un produs ce se degustă și se savurează ca atare.

Cel mai simplu ar fi ca fiecare să decidă pentru sine care este vinul care i se potrivește cel mai bine, acest lucru depinzând de mai mulți factori: gustul/preferințee fiecăruia, anotimp, stare de spirit, preparate cu care trebuie combinat.

Crama Bogdan – vinuri ECO
Etichetat pe:            

Un gând despre „Crama Bogdan – vinuri ECO

  • 7 ianuarie 2019 la 13:04
    Legătură permanentă

    “…nu conțin sulfiți adăugați (ci doar pe cei obținuți prin fermentarea mustului)…”
    Acest lucru ar trebui adaugat in analele si tratatele de oenologie (vinificatie). Este o descoperire majora, pana acum nu a observat nimeni, ca prin fermentarea mustului din struguri se obtin SULFITI. Ceilalati considera ca prin fermentare se degaja dioxid de carbon. Dar, deh, stiinta evolueaza!!! Nu toti suntem specialisti ca dv. Puneti mana si cititi, domnilor!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *