C O M U N ICAT
Lansarea activităților proiectului: „Erasmus +” Mobilităţi ale lucratorilor de tineret ”Social Entrepreneurship for Young NEETs” Nr. proiect: 2017-3-RO01-KA105-047092
09- 16 Iulie 2018
Asociația Active Yourope din Craiova, în colaborare cu partenerii transnaționali HAYAT BOYU OGRENIMI DESTEKLEME DERNEGI, Turcia, Community Center Ahinora-2003, Bulgaria, Free Youth z.s., Czech Republic, Association Humanost, Former Yugoslav Republic of Macedonia, Association of Intercultural Mediators Network, Italia şi Jovens Europa, Portugalia, anunță începerea perioadei de desfășurare a activităților proiectului “Social Entrepreneurship for Young NEETs” Nr. proiect: 2017-3-RO01-KA105-047092
Proiectul se derulează în perioada 05 mai 2018 – 06 noiembrie 2018 şi este finanțat din fonduri acordate de către Uniunea Europeana prin programul „Erasmus +”, Acțiunea Cheie 1, Proiecte de mobilitate pentru lucrătorii de tineret. Șomajul în rândul tinerilor este una dintre principalele provocări sociale și economice ale acestui deceniu din Europa și din întreaga lume. Criza economică a afectat tinerii mult mai mult decât adulții, din cauza înclinației lor mai mare pentru munca temporară și lipsa de oportunități de a intra pe piața forței de muncă pentru primul lor loc de muncă
Scopul proiectului constă în formarea unui grup de 36 de lucrători de tineret din şapte ţări partenere, ce lucrează nemijlocit cu tinerii având oportunități reduse, folosind metode și tehnici de formare care au ca scop sporirea angajării tinerilor și creșterea gradul de conștientizare al acestora si al populației, cu privire la abordări alternative pentru economie, societate și viață în general.
Obiectivele specifice ale acestui proiect sunt următoarele:
- Dezvoltarea personală și profesională a 36 de lucrători de tineret din 7 țări partenere pentru a facilita accesul la piața forței de muncă a tinerilor pe termen lung, prin creșterea nivelului de competențe și aptitudini cheie si schimbul de bune practici în domeniul antreprenoriatului social;
- Explorarea relevanței și potențialului de empowerment în activitatea de tineret in vederea creșterii capacității de inserție profesională și spiritului antreprenorial al tinerilor;
- Dezvoltarea si încurajarea solidarității și toleranței între tineri, în special pentru a consolida coeziunea socială în UE.
- Prezentarea programului Erasmus + și posibilitățile pe care acesta le oferă tinerilor din Europa ca un instrument pentru youth empowerment si pentru inserția profesională
Locul desfășurării activităţii proiectului este municipiul Craiova, judeţul Dolj, unde participanţii vor avea ocazia sa colaboreze și să comunice într-o manieră activă si constructivă, să descopere diversitatea culturală a fiecarei ţări participante la proiect si să dezvolte idei privind implementarea de activităti în domeniul antreprenoriatului social.
Aceștia se întâlnesc la Craiova în perioada 09-16 iulie 2018 pentru a lua parte la diverse activităţi prin care se urmăreşte schimbul de experienţe și dezvoltarea competenţelor în implementarea proiectelor Erasmus +, pentru a cunoaște și aplica diferite metode de educaţie nonformală in scopul promovării incluziunii sociale, antreprenoriatului social și potențialul său de a combate șomajul, în special în rândul tinerilor NEETs. Vor fi abodate concepte de îmbunătățirea socială și de transformare socială, managementul responsabil, CSR, asumarea de riscuri, instrumente de management de afaceri, inovare, problema generarii de profit în relatie cu sustenabilitatea etc. Vor fi expuse politicile actuale din ţările participante cu privire la a ajuta șomerii să găsească un loc de muncă și să fie competitivi, la încurajarea spiritului antreprenorial, motivaţia unui tânăr antreprenor, primii pași, planificarea și nu în ultimul rând, importanţa pe care o are încrederea în sine.
Pentru atingerea obiectivelor, programul zilnic de activităti va include aspecte precum: metode de educaţie nonformală, lucru in echipa, brainstorming, jocuri de integrare, ateliere de lucru, prezentări teoretice, discuții, dezbateri, reflecție individuală și de grup, vizite, jocuri de teambuilding, brainstorming, simulări.
Impactul asupra participantilor
Prin participarea la mobilitate, cei 36 de lucrători de tineret vor învăţa cum să sprijine tinerii șomeri în căutarea unui loc de munca, cum să îi motiveze să iniţieze o afacere.
Workshopurile derulate in cadrul cursului le vor oferi metode si tehnici folositoare pentru inserția pe piața muncii a tinerilor NEETs, pe de-o parte dar si pentru dezvoltarea personală a acestora si pentru inițierea de afaceri sociale. Vor dobândi metode de lucru care îi vor ajuta să-i inspire pe alţi tineri, să încurajeze creativitatea şi antreprenoriatul, să lucreze cu tinerii, pentru ca aceştia să fie pozitivi și pro-activi.
Activitatile desfășurate vor conduce la creșterea stimei de sine, la auto-control, la empatie, dobândind totodată cunoștințe despre piața muncii din fiecare țară, capacitatea de inserție, antreprenoriatul social, abilități de auto-reflecție și de auto-evaluare.
Mobilitatea va avea impact şi asupra dezvoltării pesrsonale: dezvoltarea comunicării în limba engleză, jocurile de teambuilding, munca pe grupe le dezvolta abilităţile de comunicare și de relaţionare și socializare; lucrătorii de tineret își vor dezvolta noi abilități, spiritul creativ și vor dobândi motivația de a implementa noi proiecte menite să contribuie la îmbunătățirea calității vieții fiecăruia.
De asemenea, participanţii își vor dezvolta abilităţile creative, simţul promovării personale și spiritul antreprenorial simulând prin activităţile propuse, deschiderea și dezvoltarea unei firme.
Pentru informaţii suplimentare despre proiect va rugăm sa ne contactaţi la următoarele date de contact:
Asociatia Active Yourope:
Tel: 0766310545
E-mail: asociatiaactiveyourope@gmail.com
Acest proiect este finanțat cu susținere din partea Uniunii Europene prin Programul Erasmus+.