Importanța alfabetizării digitale pentru actorii din educație

Ca în multe alte domenii ale vieții și societății noastre, când vine vorba despre alfabetizarea digitală (digital media literacy) putem discuta de schimbări majore care devin treptat parte a noii normalități în perioada post-pandemică. Pandemia a accelerat și a extins utilizarea mijloacelor de comunicare digitale și, deși acest lucru a rezolvat problem presante din perioada restricțiilor, a și vulnerabilizat utilizatorii constrânși să se adapteze unor practici de lucru și unor instrumente noi într-un ritm foarte alert. Exact aceste problem se află în centrul cursului de formare organizat de Europass Teacher Academy și destinat profesorilor care trebuie să gestioneze și să își adapteze metodele de lucru cu elevii. Cursul se numește Digital Media Literacy: Essential Skills for the Digital Age și am avut ocazia de a participa cu susținerea Asociației Branart în Amsterdam, în decembrie 2022, alături de profesori din Grecia și Spania.

Ce este Digital Media Literacy?

Alfabetizarea media presupune abilitatea de a accesa, a analiza, a evalua, a crea și a acționa folosind toate formele de comunicare și instrumentele digitale. Gradul de alfabetizare media reflectă capacitatea unui grup de a recepta critic și de a crea responsabil conținuturi disponibile în format digital. Este o abilitate a cărei relevanță este relativ recentă dar în mod evident considerabilă, tendința fiind de a detrona abilități considerate esențiale în mod traditional, precum memorarea de informații sau calculul mental.
Capacitatea de a analiza și de a selecta în consecință sursele de informare, gândirea critică, înțelegerea algoritmilor care funcționează în mediul online, mai ales în cadrul rețelelor sociale, securitatea utilizatorilor de media digitale sunt toate competențe fără de care profesorii, elevii și utilizatorii în general ar fi vulnerabili sau ar avea un acces limitat la resursele disponibile. În plus, cursul Digital Media Literacy: Essential Skills for the Digital Age a avut o componentă consistentă despre generarea de conținut digital, despre modalități de proiectare și integrare a activităților de învățare în acest domeniu de către profesori de materii diferite, tocmai deoarece în general sistemele de învățământ nu conștientizează și nu s-au adaptat la această nevoie încât să existe ore dedicate exclusiv alfabetizării media. Olanda reprezintă o excepție, cursul de Digital Media Literacy fiind deja introdus în curriculumul obligatoriu la toate nivelele de învățământ.

Perfecționarea formatorilor prin Erasmus Plus

În acest context, șansa formării profesorilor în cadrul proiectelor cu finanțare europeană asigură accesul la activități conectate la nevoile reale din educația tinerilor și adulților și suplinesc lipsurile sistemelor de învățământ naționale. În plus, astfel de experiențe internationale permit intrarea în diferite rețele sau parteneriate, schimbul de bune practice și asumarea unui rol activ de către formatori. Personal, am revenit de la acest curs cu multe răspunsuri, cu dorința de a-mi extinde activitatea în domeniu și în proiecte europene, cu multe activități și resurse pe care le-am folosit deja cu cursanții mei și cu o imagine mai completă a țării care a găzduit cursul.

(un articol de Ligia Ionascu)

 

 

Digital Media Literacy
Etichetat pe:                

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *