Am văzut tot felul de statistici care arătau cum natura își revine în multe zone ale planetei după ce activitatea umană a fost restrânsă în urma evenimentelor petrecute la nivel global. Odată restrânsă activitatea a fost diminuată și poluarea cauzată de om. Stoparea sau limitarea poluării cauzată de om a făcut ca aerul să fie mai curat, ca apele să nu mai fie sufocate de tot felul de deșeuri, iar animalele au revenit în zonele de unde fuseseră alungate.
Pare un soi de poveste idilică în ceea ce privește natura. Dar este ce am trăit cu toții în ultimele luni. Acest lucru ne arată cât de important este ca noi, oamenii, să fim mult mai atenți cu mediul înconjurător. Ne-a arătat faptul că încă mai putem salva ceva din distrugerile produse în ultimele două secole și că ne putem transforma lumea într-una mult mai bună.
Chiar dacă viața noastră începe să revină la normal, trebuie să învățăm ceva din această experiență. Putem face ca lucrurile să meargă mai bine. Trebuie să limităm, conștient de această dată, daunele cauzate de poluare naturii. Evident că nu le putem impune oamenilor să consume mai puțin, să nu mai producă deșeuri. Direcția în care putem acționa este cea a colectării selective.
Azi pentru Mâine în Comunitate
Fiecare om va trebui să învețe să identifice corect tipurile de deșeuri pe care le produce și să le colecteze selectiv. Chiar dacă poluarea este o problemă cu tradiție va trebuie să învățăm să renunțăm la ea. Cu siguranță schimbările nu se pot produce peste noapte. Ritmul în care acestea se produc va trebui accelerat. Și asta pentru a nu pierde peste noapte ceea ce am reușit să câștigăm în ultimele luni.
Pentru a putea fi siguri că oamenii înțeleg cu adevărat importanța colectării selective a deșeurilor, în vederea reciclării lor, a fost creat proiectul Azi pentru Mâine în Comunitate. este un proiect dezvoltat și implementat de Asociația CSR Nest, finanțat de Fundația Coca-Cola, prin The New World Program, în parteneriat cu Global Water Challenge.
Această inițiativă are ca scop derularea unor activități specifice în 7 județe plus municipiul București. Se dorește ca un număr de peste 25.000 de oameni să fie conștientizați cu privire la importanța colectării selective.
Unul din obiectivele proiectului Azi pentru Mâine în comunitate este acela de a identifica un set de un set personalizat de instrumente care sa sprijine atât persoanele fizice cât și comunitățile locale în înțelegerea și practicarea reciclării și colectării selective a deșeurilor.
Activitățile proiectului vor fi desfășurate în 22 de localități din 7 județe ale României timp de 16 luni. Cele 7 județe sunt: Argeș, Prahova, Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu, Ialomița, Călărași și Municipiul București.
Odată cu derularea acestei inițiative se dorește o schimbare de mentalitate la nivelul comunităților vizate în ceea ce privește gestionarea sustenabilă a deșeurilor.