Fusăi aici, făcui asta… Cam așa ar trebui să încep de fiecare dată articolele de la evenimentele Branzeturi cum se… cuVin. De data asta ediția din 20 iulie 2023.
Invitatul special al serii a fost vinul…Gramofon. Mai corect spus au fost vinurile cramei Gramofon. De obicei la degustare avem 4 – 5 vinuri și perechi cu brânzeturi. De data asta am avut parte de ceva mai multe combinații. Opt a fost numărul magic al serii. Opt vinuri, opt brânzeturi și opt perechi.
Atunci când avem de ales care pereche a fost cea mai potrivită și avem de ales dintre 4-5 combinații, alegerea este una grea. Dar când avem la masa juraților opt perechi lucruile devin mult mai serioase. Trebuie avut ceva antrenament pentru așa ceva. Pentru că este foarte greu să mai ții minte care pereche ți-a plăcut cel mai mult și mai ales de ce? Profesionist ar fi ca la astfel de evenimente să vi cu un carnețel și să iei notițe. Până acum nu prea m-am folosit de acest instrument, bazându-mă pe memorie. Carnețelul era la început, când eram mai novice, dar acum… În fine, ca să nu o mai lungim cu taina prea mult zic să trecem la prezentarea cuplurilor din fața juriului.
Cele 8 (opt) perechi au fost:
-
Gramofon Wine Prosecco + Aperifrais Ile de France,
-
Meatology Alb – Fetească Regală + Brie Ile de France,
-
Gramofon Wine – Chardonnay + Havarti Castello,
-
Meatology Rose – Merlot + British Cheddar Delaco D’Exceptie,
-
Gramofon Wine Rose – Fetească Neagră + Cascaval Sofia,
-
Virtuoz Merlot + Emmentaler Delaco,
-
Sonorum Feteasca Neagra + Grana Padano Delaco D’Exceptie
-
Opus Fabula – Fetească Neagră + Grand Blue Delaco.
Obișnuița de până acum era ca după prezentarea perechilor să spun pe scurt care a fost preferata mea. De această dată o să fie puțin diferit. Dacă în ceea ce privește vinurile alegerea personală a fost cumva mai ușoară, când vine vorba despre alegerea perechi… este mai multe. La această degustare am profitat de faptul că brânzeturile au fost puse pe platouri, pe care le-am avut puse pe masă încă de la începutul degustării. Cu alte cuvinte, am trișat puțin. Deși oficial am avut opt perechi, la masa mea au fost mai multe combinații. Cel puțin în prima parte a degustării. Și de aici au venit surprizele. Nu doar pentru mine, ci și pentru cei cu care am stat la masă. Gramofon Wine Prosecco ne-a oferit cele mai interesante mixuri/combinări. L-am combinat pe rând cu Aperifrais Ile de France, Brie Ile de France și cu Havarti Castello. În realitate combinările Prosecco-ului au fost mai diverse, dar cele menționate mai sus ne-au oferit cu adevărat surpriza.
Concluzii
Toate pairing-urile încercate, mai ales cele ne-oficiale, au venit cu ceva aparte. Se spune că un mixt bun este atunci când vinul cu brânza sunt mai bune decât ambele separate. Combinațiile făcute au reușit să ne stimuleze creativitatea și ne-a dat și avântul pentru a încerca să experimentăm. Avântul a fost dat și de faptul că aproape la fiecare nou mixt descopeream noi arome, texturi și post-gusturi care mai de care mai năstrușnice și interesante.
Deși în lista perechilor nu s-a regăsit (în mod oficial), perechea mea favorită a fost Gramofon Wine Prosecco + Havarti Castello. Cumva această combinație te trecea prin toate aromele și texturile pe care cele două ingrediente îl puteau oferi. Prima dată simțeai textura perlată a vinului, care venea cu aromele fresh fructate care te trimiteau cu mintea direct pe una din plajele mediteraneene, făcându-ți dor instantaneu de vacanță. Apoi simțeai gustul și textura specifica havarti, cu mici cristale de calciu și aroma laptelui de calitate. În cele din urmă venea mixtul, pasta formată din cele două care pur și simplu îți creau curcubeu pe cerul gurii.
Deși v-am dezvăluit care a fost mixtul favorit, vă îndemn să experimentați și voi și să găsiți singuri mixtul favorit.
În încheiere trebuie s ale mulțumim și gazdelor noastre de la C House Milano din Craiova.