Devenit  deja tradiție, proiectul Brânzeturi cum se cuVin a avut deja al doilea eveniment din anul 2020. De data aceasta invitații speciali au fost reprezentanții  Cramei Delta Dunării cu gama de vinuri La Sapata.

La Sapata crama ecologică

Plecat inițial ca un proiect de promovare al cramelor din zona Olteniei inițiativa Asociației Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro – Brânzeturi cum se cuVin, a ajuns rapid una de succes. Încetul cu încetul ne-am extins ca impact pe aproape tot cuprinsul țării. De data aceasta am avut onoarea de a-i avea alături de noi pe cei de la Crama Delta Dunării.

Deși nu este una din cramele de tradiție din România, fiind chiar una dintre cele mai recent înființate are deja oameni foarte dedicați care vin cu multă energie și entuziasm. Suprafața pe care se desfășoară plantația a fost o perioadă îndelungată abandonată. În acești ani printre vechii butași, care au reușit să reziste timpului s-au dezvoltat din flora spontană plante aromatice. Solul nelucrat o perioadă îndelungată și flora spontană au creat mediul propice pentru cultura ecologică. Așa cum ar face orice om priceput și iubitor de natură direcția în care s-a dezvoltat crama a fost cea de produs ecologic.

În prezent întreaga suprafață a cramei este lucrată în regim ecologic. Majoritatea lucrărilor de întreținere ale culturii sunt efectuate cu ajutorul cailor. Un rol important în obținerea unor produse de calitate îl au în continuare plantele aromatice crescute printre rândurile de butași. existența acestora influențează în mod direct calitatea strugurilor. Influența merge pe două paliere:

  • Pe de o parte își imprimă aromele în bobul de strugure
  • Iar pe de altă parte protejează sănătatea viei.

Un alt aspect interesant legat de această cramă este că a reușit să ajungă pe câteva din piețele greu accesibile. Participarea la câteva concursuri internaționale la care au fost premiați cu aur pe câteva produse le-a facilitat accesul pe piețele din Germania, Japonia și Danemarca. De remarcat că produsele cele mai apreciate au fost cele provenite din soiurile autohtone. De altfel Feteasca Regală și Băbeasca Neagră au fost cele mai premiate vinuri La Sapata.

Degustarea Brânzeturi cum se cuVin

Am avut și noi ocazia de a degusta câteva dintre produsele premiate internațional în cadrul evenimentului desfășurat la Trattoria Chiriac. Așa cum v-am obișnuit în cadrul evenimentului au fost prezentate câteva perechi vin-brânzeturi:

La Sapata la Brânzeturi cum se cuVin
  1. Frizante Artizanal Feteasca Regala + Camembert Ile de France
  2. Aligote + Brie au bleu Ile de France
  3. Feteasca Regala + Havarti Delaco D’Exceptie,
  4. Roze (Băbească Neagră) +  CașcavalSofia,
  5. Băbească Neagră + Emmentaler Delaco,
  6. Fetească Neagră + Gouda Delaco.GoudaDelaco D’Exceptie.

 

Preferata mea a fost de departe combinația numărul șase. Fiind un român ce se respectă am optat și de data aceasta pe combinația clasică: vin roșu + cașcaval. Textura vinului și cea a brânzei Gouda ușor cremoase și moderat maturate au reușit și de această dată să facă perechea câștigătoare. Brânza gouda este unul dintre cele mai renumite produse ale Olandei și provine din zona orașului cu același nume. Feteasca Neagră este un vin roșu devine mai bogat și mai interesant odată cu învechirea, este intens colorat, catifelat, are o aciditate bună, gust consistent și echilibrat și un conținut de alcool de 12-13% vol. Gustul te trimite cu gândul la fructele de pădure (coacăze, mure), vișine sau prune uscate, sau este ușor condimentat, amintind de scorțișoară, piper, ienibahar sau vanilie.

Ideea combinațiilor este aceea a obținerii unor noi senzații de excepție prin alăturarea celor două. Dacă luate împreună oferă o experiență peste cea oferită de cele două luate separat este o combinație reușită. Cel mai important aspect este ca cele două arome și texturi să se completeze. Dacă una o acoperă pe cealaltă este o împerechere nereușită.

 

La Sapata la Brânzeturi cum se cuVin
Etichetat pe:                        

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *