Legătura dintre români și vin este una extrem de puternică. Am putea spune că este chiar una milemară.
Din totdeauna locuitorii acestor locuri au fost atrași de către vița de vie și de struguri. Mai exact de ceea ce puteau obține de pe urma acestora.
În perioada antichității sunt consemnate o serie de scrieri care îi plasau pe daci ca fiind mari iubitori de vin. În fapt, vinul reprezenta unul dintre principalele produse de export ale dacilor. Datorită acestei licori locuitorii acestor zone au reușit să intre în diferite schimburi comerciale cu popoarele învecinate.
Chiar dacă de-a lungul vremii au fost impuse restricții în ceea ce privește consumul și cultivarea viței de vie, tradiția și iubirea nu au dispărut.
Ajungând în perioada Evului Mediu se înființează și primele crame și apar primii specialiști oficiali în producția vinului. Deși exista o tradiție a cultivării viței de vie și a producerii de vin, meseria în sine a apărut abia prin timpul voievozilor. Se cunoaște faptul că mai toți conducătorii românilor din acele vremuri erau mari iubitori de vin. Din acest motiv ei și-au dorit oameni specializați care să producă vin de calitate.
Una din primele crame specializate de pe teritoriul României a fost Crama Cotnari din Moldova lui Ștefan.
Ștefan cel Mare este de fapt considerat întemeietorul Cramei Cotnari.Legenda spune că primele mlădițe de vie plantate la Cotnari au provenit din zona Alba (Imperiul Austro-Ungar) – zona în care își au originile mai multe soiuri nobile de vin. Butașii au fost primiți de către Stefan cel Mare după ce îi făcuse la rândul lui cadou o iapă regelui unagar care stăpânea zona Transilvaniei.
Astăzi tradiția cultivării viței de vie și a producerii vinului este continuată la Cotnari de către oameni dedicați meseriei. În ultimii ani vinurile produse în această parte a lumii au început să primească recunoaștere internațională primind câteva medalii la evenimente de specialitate.
Degustări de vin
Cum deja v-ați obișnuit, în fiecare lună, are loc un eveniment dedicat degustării vinului în Craiova. Este vorba despre deja cunoscutul proiect al AsBO în partenerial cu DictionarCulinar.ro – Branzeturi cum se… cuVin .
Așa cum spune tradiția evenimentului, au loc degustări de vin alături de brânzeturi – în pereche. Rolul împerecherii este acela de a propune atât amatorilor de brânzeturi, cât și degustătorilor de vin, rețete de combinații cât mai reușite.
Evident sugesțiile propuse sunt doar orientative, fiecare putând să-și creieze propriile varinate.
Evenientul a avut loc de această dată la restaurantul Il Forno.
Așa cum am mai menționat anterior, vinurile au aparținut Casei de Vinuri Cotnari, iar brânzeturile sunt sub marca Delaco.
Lista de împerecheri propuse este următoarea:
- Colocviu la Moscova – alb sec – Grasa de Cotnari – Havarti Delaco D’Exceptie + pere
- Colocviu la Paris – rose sec – Busuioaca de Bohotin – Bavaria Blu
- Domenii Tamaioasa Romaneasca demisec – Maasdam Delaco D’Exceptie
- Domenii – rosu sec – Feteasca Neagra – British Cheddar Delaco D’Exceptie + nuci
- Domenii Busuioaca de Bohotin rose demidulce – Gouda Delaco D’Exceptie
- Domenii Desert Grasa de Cotnari – Danish Blue Extra Creamy Castello
Ca de obicei recomandarea noastră este una clasică – Feteasca Neagra – British Cheddar Delaco D’Exceptie + nuci